2012. augusztus 22., szerda

Sikeresség és sikertelenség humán rétegei a nyári Üzleti Kávézóprogramján

Valami egészen "szoft" készségtárról és nagyon nehezen megfogható elemekről van szó, amikor a siker és sikertelenség legmélyebb rétegeit kezdjük feszegetni. Persze megint kiindulópont az EMBER maga, a hozott értékei, a hozott hagyományai azok minden támogató és gátló elemével együtt.

ÜZLETI KVZÓ_LOGO_2.jpg

Az első kérdés máris: Hogy vagy Te magad azzal a szóval, hogy SIKER? Milyen érzelmek társulnak hozzá? Pozitív? Negatív? Izgalom, vagy inkább valami kellemetlen szorongás? Esetleg irigység?
Sikeresnek tartod magad - általában? Sikeres a családod? Miben vagy sikeres Te magad?

Halljuk, a siker = jókor lenni jó helyen. Ebben lehet valami, ugyanakkor nem minden!
Van, hogy ott a lehetőség, de elmegyünk mellette, mert nincs rá szemünk.
Van, hogy látjuk a lehetőséget, de elmegyünk mellette, mert a belső tartalmaink azt súgják, ez nem nekünk való.
Van, hogy látjuk a lehetőséget, megragadjuk és a lehetőség további kapukat nyit meg előttünk. Ez egy irigyelt állapot. Nagyon látványos eredmények születnek, egyik a másik után. Ám ezt a sikerszintet is tudni kell feldolgozni! Gondolj a kiégett harmincas fiatal menedzserekre, vállalkozókra, vagy éppen egy-egy feltűnő popcsillag átmeneti tündöklésére és a poklokat megjáró kálváriájára.
Van, hogy látjuk a lehetőségeket, megragadjuk és elengedjük. Stagnálunk, vagy éppen elindulunk egy lejtőn lefelé.

Nehéz gondolatok ezek. Állj meg egy pillanatra és figyelj magadra. Hova tudod besorolni magad? Gondolkodtál már ezen? Milyen fázisokat éltél már át?

Néha jól jön, ha kívülről segít valaki eligazodni saját vállalkozásvezetői buktatóink legmélyebb, ritkán piszkálgatott humán rejtelmeiben. Akkor kerülsz jó kezekbe, ha olyan támogató szakembert választasz, aki minden tekintetben - végzettség, gyakorlat, saját önismeret - képes rámutatni a saját egyéni működésmódodra, képes arra is, hogy kivezessen egy esetleges gödörből, fejlesszen és aztán nagy biztonsággal elengedje a kezed.

Erre jók a vállalati coach-ok, gondolhatnánk.
Én azt mondom, részben jók erre! Függ az előképzettségüktől, tapasztalatuktól, személyes önismeretüktől és persze leginkább a közösen kialakított céltól, amiért dolgoztok. Ha egy vállalkozás adott projektjét, bizonyos fejlesztési elképzelését, esetleg bizonyos belső konfliktusokat kell segíteni megoldani, jöhet egy sokkal tapasztaltabb vezető, aki látott már ilyet, vannak vezetői és csoportdinamikai ismeretei. A mélyebb, saját személyedben keresendő eldugott gátló tényezők feltárását azonban jobb, ha speciálisan képzett szakértőre bízod!

Azonnal alkalmazható, személyes sikeresség-sikertelenség megértését segítő praktikus anyag érkezik az ÜK tagjainak postaládájába...
(Ha még nem tartozol az ÜK csapatába, de szeretnél az anyagokhoz hozzájutni, regisztrálj itt!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése