2012. április 15., vasárnap

Kötelező kamarai regisztráció versus önkéntes kamarai tagság haszna


DSC_0003.JPG


Mazzag Ferenc urat, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük az Üzleti kávézó I. személyes találkozóján - összefoglaló


A fiatalokra szükség van!

Nagyon nehéz megmozgatni a mikrovállalkozásokat, hogy elmenjenek rendezvényekre, összejövetelekre. „De ha el sem megyünk, esély sincs rá, hogy előbbre jussunk”. A kapcsolat, ismeretség csak így alakulhat ki. (Nekünk sikerül! - szerk.)

1994-ben hozták létre a kötelező tagságú kamarát. Nem igazán működött jól. 2000-ben megszüntették, önkéntessé vált. Tíz, tizenkét év alatt megtanulták a tagok, hogy ez hogyan működik; üzleti kapcsolatokat építenek, partnereket közvetítenek egymásnak.

Helyben és külföldön – kiemelten jó a kapcsolat a Muravidékkel - is építik kapcsolataikat, szakmai előadásokat szerveznek vállalkozók részére a gazdasági szabályzók változásairól, adózási trendekről. A mikrovállalkozások gyakran nem tudnak külön gazdasági szakembert, könyvelőt tartani, ezért nagyon fontos, hogy ezeken az előadásokon részt vegyenek. Jelenleg a környezetvédelem, katasztrófavédelem szabályai változnak.

A közeljövőben szlovén üzletember találkozó – beszerzési road show várható.

Fontos feladat a pályázatfigyelés.

Tanácsadást folytatnak ipari, jogvédelmi ügyekben. Békéltető testületet is működtet a kamara, évente 250-300 ügy kerül rendezésre a bíróság kihagyásával.

Különböző minőségi díjakat ad ki a Kamara.

Kedvezményes hirdetési felületet biztosítanak a Zalai Hírlapban; 50 %-os kedvezmény jár a kamarai tagoknak, így a tagdíj szinte megtakarításra kerül.

Szakképzés támogatása; megyei és országos szinten folytatnak vizsgáztatást (mestervizsga), illetve gyakorlati képző helyeket keresnek, akkreditálnak. A szakmunkásokból hiány van, főleg az építőiparban – ez ismét jó lehetőség lehet!

A vállalkozások finanszírozásának támogatása a Széchenyi kártya és Beruházási hitel segítségével. Ezek részleteiről az alábbi elérhetőségeken további információt kaphatsz!

A kötelező regisztráció célja, hogy legyen egy adatbázis vállalkozásokról, vállalkozóknak. Ki mit csinál, hány embert foglalkoztat, kivel áll kapcsolatban. Esetleg hány tanulót tud foglalkoztatni. Konkrét adatbázist szeretnének. Jelenleg a kiadott adószámok alapján, a NAV adatai szerint 27 ezer vállalkozót tartanak nyilván. Ebből kb. 11-12 ezer regisztrált. Az, hogy a fennmaradókkal mi van, nem lehet tudni. Melyik a működő vállalkozás, az majd a regisztráció után fog kiderülni. Ezért kell a teljes adatbázis. Ha meg lesz, tanácsot tudnak adni, hogy melyik városban éppen milyen jellegű vállalkozás beindítására van szükség, mire van kereslet, és mi az, amiből túlkínálat van. 5000 forint a kötelező regisztráció díja. Az önkéntes tagsági díj min. 15.000 forint max. 250.000 forint a nagyobb vállalkozások esetében. Ezeknek az összegeknek azonban a vállalkozások a többszörösét is visszakaphatják, aki tud élni a lehetőségekkel, a többszörösét profitálhatja.

Szolgáltatni szeretnének. A kamara egész apparátusa is így áll a feladata mellé.


Bekapcsolódnál az Üzleti Kávézó programba? Szeretnél hasznos információkhoz jutni? Iratkozz fel itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése